štvrtok 20. júla 2017

Petreček skúsi himalájsky prvovýstup, cieľom nie je vrchol, ale cesta

Do Himalájí k ceste na jedenástu najvyššiu horu sveta vyrážajú českí horolezci Holeček s Petrečkem dnes. Obaja už na 8 068 metrov vysokom gasherbrumském vrchole stáli, Holeček v roku 2009, Petreček o tri roky neskôr.

"Našou základnou myšlienkou nie je iba vyliezť hore, ale ďaleko dôležitejšie je pre nás samotná cesta," povedal opavský extrémnej športovec Tomáš Petreček. "Chceme poodkryť bet365 nové miesta, kde nenájdete ľudský odtlačok.Tým je expedície iná a oproti ostatným osmitisícovým projektom výnimočná. "

Ak sa im to podarí, pôjde o svetovo uznávaný výkon.


Ako sa P etreček, ktorý doteraz zvládol dva osemtisícové vrcholy, druhým je Gasherbrum II (8 035 metrov), dal dohromady s jedným z najúspešnejších českých horolezcov Holečkom? "Zoznámili sme sa na expedíciu v roku 2013," povedal Petreček.Podotkol, že na expedíciu, na ktorej sa teraz chystajú, mali pôvodne vyraziť už pred rokom. "Ale Mára bol zranený, bet 365 takže to nevyšlo."

Petreček pripomenul, že české expedíciu sa naposledy podarilo vyliezť prvovýstup na osemtisícovky pred dvadsiatich siedmich rokmi. "To bolo navyše expedičných, nie alpským štýlom," upozornil.

"Podstatou alpského štýlu je výstup v dvoch ľuďoch bez akejkoľvek ďalšej podpory a bez záchytných výškových táborov," povedal Marek Holeček. "Inými slovami: vziať na chrbát batoh šťastie, kde bude všetko vybavenie pre lezenie a prežitie približne na deväť dní."

Ako jedni z prvých ta kto v roku 1975 vystúpili Peter Habeler a Reinhold Messner zhodou okolností tiež na Gasherbrum I.Tí išli ľavou časťou južnej steny.

Holeček a Petreček si naplánovali cestu juhozápadnej stenou.Zistili si, že o to sa doteraz snažili len legendárny Poliaci Wojciech Kurtyka a Jerzy Kukuzcka. "Pri pokuse prestúpiť hornej partií hory nakoniec preliezli úplne do južnej steny, kde svoj prvovýstup napojili na americkú cestu," dodal Petreček a pripustil, že v budúcnosti by rád vystúpal aj na iné osemtisícovky.

"Ale nie je bet365 mobil to tak, že by som chcel loviť jednu za druhou," upozornil. "Zaujímajú ma aj výstupy inými cestami, zložitejšími."

Aj preto bet365 stavky prvovýstup na osemtisícovku označuje za veľkú výzvu. "A je o to väčšia, keď mám možnosť ísť s Márou," povedal Petreček. "Celko m sme si spolu sadli, takže je to pre mňa veľká príležitosť."

bet365 bonus

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára