nedeľa 23. júla 2017

Povedz, mám päťku uznať? Ragby chce menej času pre videorozhodcu

Hlavný arbiter preruší hru a oboma rukami pred sebou nakreslí imaginárne obdĺžnik. Pokyn pre videorozhodcu, ktorému následne do mikrofónu oznámi, ktorú situáciu si želá preskúmať. Video v ragby pomáha k tomu, aby zásadné verdikty boli presné.

V úvodnom dueli turnaja juhoafrický arbiter Jaco Peyper svojho krajana u videa Shauna Veldsmana o konzultáciu žiadal niekoľkokrát.Ak Matawalu a Nadole z Fidži položili loptu do bránkoviska v súlade s pravidlami, či si ich spoluhráč Waqaniburotu v Rück uprostred ihriska počínal čisto atď.

Desať minút a osem sekúnd, čo bol súhrn času, ktorý zabral videorozhodca, sa niekomu zdalo veľa.

"Ale to bolo len dvadsaťosem percent celkovej doby, keby bol čas zastavený," upozornil John Je ffrey, šéf rozhodcov. "Chceli by sme ten čas ešte znížiť, ale nesmie byť ohrozená správnosť a presnosť rozhodnutí."

Ragbyoví fanúšikovia, hráči, tréneri i sponzori radšej akceptujú transparentnosť riadenia zápasu. Ani jeden zo súperov potom necíti krivdu, že bol kľúčovým rozhodnutím poškodený.A pre fanúšikov na štadióne aj u televízií je zábavné, keď sporný okamih vidia niekoľkokrát zo záznamu

"videorozhodca je súčasťou oficiálneho rozhodcovského tímu. A za pomoci moderných technológií je tam preto, aby sme kľúčové situácie počas zápasov rozhodli správne. Aby bol chránený zmysel hry, "zdôraznil Jeffrey.

Čo všetko arbiter posudzuje a kedy sa využíva?

Predovšetkým vo chvíli, či bola lopta položený do bránkoviska, čo znamená, či sa lopta dotkol zeme, či hráči z ruky pred dotykom nevypadol, či hráč pred položením nevyšlápl z ihriska.

ďalej či k op na bránku prešiel medzi tromi žrďami.

Ak pri akcii, z ktorej padla päťka, nedošlo k porušeniu pravidiel a pri posúdení faulu.Proste vo chvíľach, keď si hlavnú nie je istý.

Pri položení päťky hlavný arbiter do mikrofónu vznesie na kolegu u videa tri zásadné otázky: "Dosiahol položenie lopty do bránkoviska, alebo nie? Povedz dôvod, prečo päťku nemám uznať? Pokiaľ došlo k faulu, mám päťku uznať, alebo nie? "

videorozhodca sa spojí s režisérom, aby mal k dispozícii všetky dostupné zábery. Pre tohtoročný šampionát má k dispozícii aj tzv. Jastrabie oko, ktoré je známe z tenisu.

Zábery vidí aj fanúšikovia na veľkoplošných obrazovkách, zároveň sa dozvie aj zdôvodnenie verdiktu.

Ragbyová zápasu sa hrajú na 2x40 minút. Pri posudzovaní sporné situácie podľa videa rozhodca čas zastavuje. To urobí napríklad aj pri náročnejšom ošetrovaní.Polčas ukončí po uplynu tí štyridsiatej minúty, ale vo chvíli, keď je prerušená hra.

Po podobnom modeli videorozhodcu leta volajú niektorí zástupcovia futbalu. Ale tí, ktorí o tom môžu rozhodnúť, to odmietajú.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára